Veelgestelde vragen

Pixelfarming - hoe is het ontstaan? Vanuit welke behoefte?

Pixelfarming is ontstaan op Campus Almkerk. De missie van Campus Almkerk is zelfvoorzienendheid op het gebied van wonen, werken en leven. Zelf controle hebben op onze voeding door op gezonde en milieuvriendelijke wijze gewassen te telen hoort daarbij. Een gevarieerd teeltsysteem is gewenst met onbespoten producten zonder gebruik van kunstmest. Samengevat streven we naar een zo duurzaam mogelijk teeltsysteem door zoveel mogelijk te streven en gebruik te maken van een gebalanceerd ecosysteem.

Waar komt de term Pixelfarming vandaan?

Onze missie is een gezond, biodivers en natuurinclusief landschap. Hierbij past geen monocultuur zoals we nu gewend zijn. De technieken op het gebied van schone energie, planningssystemen, datacommunicatie en robotisering maken het nu ook mogelijk om een landschap geheel digitaal in kaart te brengen en te beheren. Ieder stukje land kunnen we andere waarden toekennen of andere acties op verrichten. Hierdoor is de term Pixelfarming ontstaan. De term ‘pixel’ is enerzijds een technische term en anderzijds te koppelen aan een op zichzelf staand stukje akker. Ieder stukje land kan gekoppeld worden aan een klant of soort zaad, bewerkingen of verpakkingsmateriaal en logistieke partner. Zo ontstaat een transparante korte keten.

Waarom moet ik vooraf al mijn keuze opgeven?

Pixelfarming staat voor het zelf controle kunnen hebben over je voeding. In een korte keten leveren we heel transparant op de vraag van de consument. Hierdoor voorkomen we verspilling, want we telen alleen wat nodig is. De consument ervaart wat er bij komt kijken om deze gewassen te telen en wordt uitgedaagd om met de seizoenen mee te eten. Dat is namelijk super duurzaam.

Hoeveel grond pacht ik ongeveer per box?

Een box bestaat uit minimaal 250 pixels (2,5 m2) afhankelijk van de keuze van recepten die je maakt. Deze ruimte is niet alleen nodig voor de door jouw gekozen gewassen maar ook voor de kruiden en bloemen die de biodiversiteit vergroten en ziekten en plagen beperken. Tenslotte hebben we ook nog ruimte nodig voor groenbemesting. Voor kruiden, bloemen en groenbemesting reserveren we 70 pixels per box. Bij iedere bestelde box worden beschikbare eetbare bloemen en kruiden meegeleverd.

Voor hoeveel personen is een box?

Je kunt je box vullen met recepten voor twee of vier personen. Een deel van de ingrediënten van de recepten zullen we in jouw pixeltuin telen. In de recepten staat weergegevens welke dat zijn. Voor sommige recepten krijg je soms te veel van de ingrediënten, omdat we geen halve kolen of courgettes leveren. Dan kun je het restant natuurlijk een andere dag ook nog gebruiken.

Houden de recepten rekening met allergieën?

We hebben recepten gekozen die online vindbaar zijn met een bronvermelding. We hebben zo nauwkeurig mogelijk aangegeven welke allergenen er in het recept kunnen zitten. Het is van belang dat iedereen met een allergie de ingrediënten van de recepten goed bekijkt en beoordeeld of dit een geschikt recept is.

Kan ik recepten kiezen met een dieetwens?

Recepten kun je zoeken voor de dieetwensen vegetarisch, veganistisch en koolhydraatarm. Echter zijn de meeste recepten die deze markering niet hebben vaak ook zelf nog om te toveren naar deze varianten. Veel kookplezier.

Tot wanneer loopt de pacht?

Tot en met 31 december 2021.

Ik heb mijn couponwaarde niet helemaal opgebruikt. Hoe kan ik deze verzilveren?

Is jouw couponwaarde na deze bestelling nog niet volledig gebruikt? Geen nood! Deze waarde kun je te zijner tijd nog gebruiken voor allerlei producten in onze winkel. Wij gaan weer genoeg gewassen telen voor onze proefprojecten om onze RobotOne van alles te laten leren. Hieruit komen producten beschikbaar in onze winkel en kun je daarmee je box aanvullen en voorkom je verspilling. We bieden daarnaast ook nog andere producten en diensten aan. We houden je hiervan op de hoogte.

Wij kunnen de inhoud van de box ook laten doneren. Aan wie doen jullie dat?

We kregen vorige jaren herhaaldelijk het verzoek van Pixelfarmers dat ze vooral meededen voor de beleving en de interactie en de groenten graag willen doneren. Wij leveren al aan de voedselbank om verspilling te voorkomen. Dan is dit een mooie aanvulling.

Welke voorwaarden zijn van toepassing?

In het pachtcertificaat zijn alle voorwaarden beschreven die van toepassing zijn.

Voor overige vragen kun je contact opnemen met klantenservice@pachtjepixel.nl