Pixelfarming logo
 
 
 
 
 
 

gespreid zaaien gespreid oogsten

 
 
 
 

Update RobotOne

De afgelopen periode zijn we druk bezig geweest om onze RobotOne verder op te leiden als onkruidverwijderaar. In de zogenaamde "digital twin" omgeving kunnen we nu de bewegingen van de robotarmen (met daaraan een schoffel of een maaikop) vooraf programmeren en bekijken hoe dat eruit gaat zien op het veld. In de afbeelding zie je voor elke robotarm een andere kleur. Daarbij kunnen we variëren in strategie (hoe ontwijk je een plant) en in afstand (hoe ver moet je er vanaf blijven). Vervolgens is het dan natuurlijk aan de robot om deze bewegingen daadwerkelijk uit te voeren.

youtube
 
 

BodemConditieScore

De bodem, de basis voor een goede teelt. Waar voorheen vooral gesproken werd over de beschikbare nutriënten (chemische kenmerken) in de bodem wordt tegenwoordig veel meer gesproken over de fysische en biologische kenmerken. Wil jij ook weten hoe het staat met jouw bodem dan kun je zelf eenvoudig je BodemConditieScore bepalen. De methode is gebaseerd op visuele indicatoren die beluchting, waterhuishouding en organische stof zichtbaar maken en kwalificeren middels het graven van een enkele bodemkuil.

werkwijze
 
 

Wij gaan weer naar school!

Om innovaties in de agrarische sector te laten slagen, is kennis van planten en de manier waarop ze interacteren met hun omgeving essentieel. Een aantal van onze mechatronici, werktuigbouwkundigen, procesengineers, industrieel ontwerpers en software developers volgen hiervoor momenteel de opleiding smart biology aan de HAS. We merken al dat de logica van engineers en biologen verschilt. Deze opleiding kan deze kloof verkleinen en de communicatielijnen vergemakkelijken.

smart biology
 
 

Bio is logisch of toch niet

Een onderzoek van de Universiteit van Newcastle concludeert dat biologische verse producten qua voedingswaarde beter zijn dan niet-biologische. Andere onderzoeken ontkrachten dat weer en stellen zelfs nog vragen bij de veiligheid van het gebruik van sommige biologische gewasbeschermings- middelen. Zou een gedegen transparant onderzoek het voor eens en altijd eens duidelijk kunnen maken? Zou Pixelfarming teelt andere waardes opleveren? Feit is in ieder geval dat er behoorlijke milieuvoordelen behaalt worden bij biologische- en pixelteelt.

kennisnet
 
 

Het nieuwe GLB komt er aan

In 2023 verandert het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Doel van dit nieuwe GLB? Samen de landbouw verduurzamen door toekomstbestendig boeren sterker te belonen. Samen met de boer willen ze de landbouw verduurzamen en klaarmaken voor de volgende generaties. Binnen de GLB-subsidies gaan ze hier ook meer aandacht aan geven. De grootste verandering is de nieuwe eco-regeling. Met het uitvoeren van eco-activiteiten draagt de boer bij aan 5 doelen: bodem, biodiversiteit, klimaat, landschap en water. Alle ingrediënten om een duurzame toekomst op te bouwen.

video
 
 

Campus Almkerk inloopmiddag

We worden regelmatig gevraagd of we bezoek kunnen ontvangen. Natuurlijk vertellen we ons verhaal graag, want kennis delen is belangrijk om de transitie met elkaar te kunnen maken. Om de werkzaamheden op de Campus niet te veel te verstoren hebben wij vanaf april elke eerste vrijdag van de maand een inloopmiddag van 15:00 tot 17:00. Hiervoor kan je je aanmelden via onze website. De eerste data zijn 1 april, 6 mei en 3 juni.

aanmelden