Pixelfarming logo
 
 
 
 
 
 

De highlights van deze maand!

 
 
 
 

Foodshift 2030

Campus Almkerk BV nam deel aan de online webinar Foodshift2030. Het FoodSHIFT2030-project leidt een ambitieus door de burger aangestuurde transitie van het Europese voedselsysteem naar een koolstofarme, circulaire toekomst, inclusief een verschuiving naar minder vlees en meer plantaardige diëten. Een interessant onderwerp dus kijk de webinar gerust zelf eens terug via de link. Barcelona is in 2021 de wereldhoofdstad van duurzaam voedsel. Het innovatiecentrum FabLab van aldaar toonde ons hun eerste robots voor op de urban farms.

Wat een gelijkenis met onze robotZero! Ook wij hebben al een lange weg achter de rug. Hier zie je onze robotZero van 2018 naast hun robot. Volgens ons zitten we op dezelfde lijn. Inmiddels hebben wij wel al een paar stappen vooruit gezet met RobotOne. Een teken dat we op de goede weg zijn.

webinar
 
 

PachtJePixel Voedselbos een feit!

De familie Kremers heeft in 2020 een stuk land gekocht in Blesdijke (op de grens tussen Friesland en Overijssel). Op basis van ons PachtJePixel concept ontwikkelen zij hier in samenwerking met Pixelfarming Robotics een PixelFarmForest op bijna één hectare. Door het kopen van een pixel kan de consument mee participeren in de ontwikkeling van een gezonde productie systeem dat gezond voedsel gaat produceren. Weer een mooi initiatief!
Ga naar www.voedselbosblesdijkerheide.nl voor meer informatie.
Het project wordt gesteund door Rabobank Food Forward onder de naam 'De gelijke munt'

De gelijke munt
 
 

Beleidskader Landbouw en Voedsel 2030

Campus Almkerk is uitgenodigd om deel te nemen aan een bijeenkomst van de ‘Tour de Brabant Landbouw & Voedsel’. In deze tour maakt de Provincie Noord Brabant een ronde langs een groot aantal belanghebbenden. We gaan samen in gesprek over de toekomst van de Landbouw- en Voedselketen in Brabant. Het is de bedoeling daarbij breed ideeën en aandachtspunten uit de praktijk op te halen ten aanzien van onze ambitie. We bespreken ook welke onderdelen van het in 2019 samen met de burgers ontwikkelde Voedselbesluit meegenomen zouden kunnen worden. Deze input kan verwerkt worden in het nieuwe beleidskader dat later dit jaar zal worden vastgesteld of het uitvoeringsprogramma dat daaraan wordt gekoppeld. Wij gaan de dialoog graag aan.

beleidskader
 
 

Hagen rond de Pixeltuin

Op de campus zijn 6 februari vier lange hagen met meidoorn, vogelkers en veldesdoorn geplant. Deze gaan voor beschutting zorgen rondom de pachtjepixel voedseltuinen. Bij de ingang zijn nog een paar vogelbosjes met kardinaalsmuts, liguster, meidoorn, veldesdoorn en vogelkers gezet. Deze hagen en bosjes zijn gepoot in het kader van #PlanBoom, onder andere mogelijk gemaakt door de Postcode Loterij. In de fruitboomgaard is tenslotte een heleboel kleinfruit (frambozen, bessen, bramen) de grond in gegaan. Wij zijn benieuwd wat deze biodiversiteit voor invloed gaat hebben op de bodem, flora en fauna en het landschap.

plan boom
 
 

Brood van eigen plank

We eten op de Campus sinds januari ons eigen volkoren brood. De zomertarwe van afgelopen jaar laten we bij een lokale molenaar malen tot volkorenmeel en bloem. Het resultaat benadert een T65 maling. Een lokale bakker bakt het brood. Zowel de molenaar als de bakker zijn enthousiast over de kwaliteit van het meel. De bakker bakt op traditionele wijze (met alleen water en gist) en zonder andere toevoegingen ons brood. Wij zijn heel enthousiast over het smakelijke resultaat en blij dat we weer een stap hebben gezet naar zelfvoorzienendheid.